» » Fatimeyi-Zəhra (ə)


Top İstifadəçilər


Fatimə Nuri Xuda 23 Ocak 2014
Xəbərləri: 3173
Şərhləri: 33
Admin 31 Ekim 2013
Xəbərləri: 2851
Şərhləri: 1509
Huseynci Medine 2 Mart 2014
Xəbərləri: 2055
Şərhləri: 2384
Yusifi Zehra 26 Aralık 2013
Xəbərləri: 1922
Şərhləri: 1689
Elya 20 Haziran 2014
Xəbərləri: 1380
Şərhləri: 2771
RuQeYyA 27 Ocak 2014
Xəbərləri: 783
Şərhləri: 3846
Aşiqi Rüqəyya 2 Mayıs 2015
Xəbərləri: 490
Şərhləri: 495
Ewqi_Kerbela 9 Mart 2014
Xəbərləri: 458
Şərhləri: 734
Sirli_melek 19 Aralık 2013
Xəbərləri: 367
Şərhləri: 3921

Online Sual-Cavab

Sirli_melek
Sirli_melek
9 Nisan 2024

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/nehliw342/domains/ehliwie-samux.com/public_html/engine/modules/sitelogin.php on line 159
Salam ramazan bayrami sabahdi??sabah oruc tutacayiq yoxsa yox? Cox sagolun Allah razi olsun
Admin
Admin
12 Mart 2024

Rabi,Salam aleykum,
Nece ki?
Rabi
Rabi
11 Mart 2024

Salam niye namaz vaxtını yukleyende görünen yüklenmir?
nanchy
nanchy
10 Mart 2024

:D
Furkan
Furkan
27 Ocak 2024

Salam kor uşağın əhvalatı flmini necə izləyə bilərəm
Hz Hüseyn
Hz Hüseyn
13 Kasım 2023

Salam Eleykum
sky
sky
2 Eylül 2023

salam imamin qirxi ayin 28 den hesablayanda 5 ine duwur axi.
Musa
Musa
2 Eylül 2023

Essalamu Eleykum Ve Rehmetullahi ve Bereketuh
Admin
Admin
8 Mart 2023

Muxtar.Seqefi,Onurga sutununda olan ilik yemek haramdi,amma digerleri icazelidu
Admin
Admin
8 Mart 2023

Salam aleykum,Allah her birinizden razi olsun,bayraminiz mubarek olsun inşəallah
Muxtar.Seqefi
Muxtar.Seqefi
7 Mart 2023

Salamımaleykum etin sümüyde olan iliyini yemek ne derecede düzdür
Alemdar
Alemdar
25 Şubat 2023

Allahin salam olsun şiə ehlinə.başda admin qardaş olmaqla butun sayit uzvulərin mövludlar munasibeti ilə tebrik edirem

Sadece kayıtlı kullanıcılar mesaj yazabilir.

Youtube kanalımıza Abunə ol

İnstagramda Biz

Təqvim


Statistika

+0  
Xəbərlər: 18484
+0  
Şərhlər: 48540
+0  
İstifadəçilər: 6694

Bunlardan:
Admin: 3
Redaktor: 4
Sayt nəzarətçisi: 7
VİP: 1
Şərh nəzarətçisi: 0
İstifadəçi: 6678

Qeydiyyatdan keçiblər:
Bu gün: 0
Dünən: 0
Həftə ərzində: 1
Ay ərzində: 3

Saytın Arxivi

Nisan 2024 (1)
Ocak 2024 (1)
Aralık 2023 (6)
Mart 2023 (1)
Ekim 2022 (2)
Ağustos 2022 (2)

Yeni İstifadəçilər

Sorğu

Namaz qılırsız?

Təqvim

«    Mayıs 2024    »
PtSaÇaPrCuCtPz
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Həzrət Rəsuli-Əkrəmdən (s) nadir və bənzərsiz hikmətli kəlamlar:"Təqva (günahdan çəkinib vacibata əməl etmək) ən şərəfli əməldir." "İmkan olduğu halda borcu qaytarmamaq zülmdür." "İmkan olduğu halda dilənmək atəşdir. (Cəhənnəm odudur.)" "Allahın ne`mətlərini yada salmaq həmin ne`mətlərin şükrüdür." "Fərəcin (İmam Zamanın (ə) zühuru) intizarı ibadətdir."
Fatimeyi-Zəhra (ə)
+10
Müəllif: Zumral | 24-12-2013, 15:15 | Baxılıb: 3 577

Fatimeyi-Zəhra(ə)

Fatimeyi-Zəhra (ə)

Allah-Teala Fatimenin dünyaya gelişi ile ''Kövser'' suresini nazil etdi

Atasının neslini artıran qız

Hezret Mehemmed Peyğemberin dünyaya gelen üç qızının ardınca Qasim ve Abdullahın doğulması böyük sevince sebeb olsa da, bu körpeler çox yaşamır. Yaşa dolmuş Xedicenin yene de qız övladı dünyaya gelir. Onun adını Fatime qoyurlar. Fatime Hezret Peyğemberin dördüncü ve en kiçik qızı idi. Sevimli Peyğemberimizi, sonsuz, nesli artmayan adlandıranlar da oldu. Lakin Allah-Teala Fatimenin dünyaya gelişi ile ''Kövser'' suresini nazil etdi: ''Heqiqeten, Biz sene Kövser bexş etdik. Ona göre de Rebbin üçün namaz qıl ve qurban kes! Düşmenin özü ebter, sonsuzdur!''. ''Kövser'' böyük xeyir, ilahi maarif ve bereketden faydalanmaq demekdir. Peyğemberin nesli mehz Fatimenin vasitesile davam edib. Fatime dünyaya on bir mesum imam bexş edib. Peyğember ailesinin iftixarına sahib olan qız - oğulun canişinlik taxtına oturur. Bir cemiyyetde ki, qız uşaqları yalnız diri-diri basdırılmaqla paklanır, bir cemiyyetde ki, qızlar deyersiz bir mexluq kimi qebul edilir, Fatime güneştek parlayır!

Sadece Fatime

Fatime bir neçe adı ile meşhurdur: Tahire, Zekiyye, Raziyye, Zehra, Betul ve s. Mehemmed Peyğember (s.e.s) qızının Fatime adlandırılmasını bununla izah edib ki, Allah onu ve onun aşiqlerini ateşden uzaq saxlayıb. Bezi revayetlere esasen, Fatimeni Tahire de adlandırıblar. çünki o, bütün nöqsan ve çirkinliklerden uzaq idi. O, hetta heç vaxt heyz ve nifas qanı görmeyib.

Atasının anası

Fatimenin körpeliyi tufanlar içinde keçir. O, anasını kiçik yaşlarında itirir ve bütün meylini atasına salır. Fatime peyğemberlik missiyasını yerine yetiren atasının mehriban çağırışlarına etrafdakıların istehza ile yanaşmasının şahidi olurdu. Bir gün secde halında olan Peyğemberin (s.e.s) başına qoyun içalatı atdılar. Körpe Fatime özünü atasına çatdırıb, kiçik elleri ile onun üzünü temizledi, nevaziş gösterib elinden tutdu ve birlikde eve qayıtdılar. Fatimenin öz fedakar atasına sedaqetini görenler ona ''ümmi-ebiha'', yeni ''atasının anası'' leqebini verdiler. Fatime Peyğember yardımçısı olmağa layiqli bir övlad olur.

Peyğemberin Fatimeye olan sevgisi

Tarix Mehemmed Peyğemberin kiçik qızı Fatime ile reftarından heyrete gelib. Revayete göre, Peyğember Fatimenin ellerini öperdi. elbette, bu sehneler böyük bir mehebbetden soraq verir. Qadına vehşi münasibetin hakimlik etdiyi bir dövrde ata öz qızının ellerini öpürdü! Bu ilahi dersler kişileri fironçuluqdan el çekmeye, qadınları öz şexsiyyetlerini deyerlendirmeye çağırırdı. Peyğember Fatimeni o qeder sevib ki, bele deyib: ''Fatimeye eziyyet veren mene eziyyet verir''.

Fatime - heyat yoldaşı

Fatime Peyğemberimizin emisi oğlu eli ile bir yerde böyüyüb. Her iki genc nurlu bir ortamda terbiye aldı. Ve günlerin bir günü bu iki nur - eli ve Fatime beşeriyyet üçün nümune olacaq bir aile qururlar. Fatimenin çoxlu elçileri olub, ancaq Peyğemberimiz Fatime üçün yalnız Hezret elini layiq bildi. Sevimli Peyğemberimiz (s.e.s) Fatimeye bele dedi: ''Seni imanda en güclü, elmde en bilikli, exlaqda en gözel ve en uca ruhlu bir kesin yanında emanet qoyub gedirem''. Fatime ile Hezret eli çox xoşbext aile heyatı sürdü. Fatime eliye sadiq, qayğıkeş, mehriban heyat yoldaşı oldu. eli de hemçinin Fatimeye her cehetden destek olurdu, hetta ev işlerinde de ona yardım edirdi. Onlar bir-biri üçün yaranmışdılar! Kasıb heyat terzine baxmayaraq, onlar her zaman sevinc, merhemet, semimiyyet içinde yaşayıblar. Hetta en çetin veziyyetde de Fatime eliden ne ise teleb etmir, onu eziyyete salmaq istemirdi. Fatime o qeder gözel heyat yoldaşı olub ki, eli onun baresinde bele söyleyib: ''Fatime Allaha itaetde en yaxşı kömekçidir''. Fatime ise eli barede bele deyib: ''en yaxşı er, menim yoldaşımdır''.

Fatimenin cehizi

İster ata evinde, isterse de elinin xanımı olanda Fatimenin heyatı sadelikle keçdi. Hansı ki Fatime İslam dünyası rehberinin qızı idi. Fatimenin aile heyatı olduqca sade, debdebesiz idi. Onun cehizi - bir eded köynek, iki eded yaylıq, bir eded qetfe, bir taxt, iki eded döşek, dörd balış, bir perde, bir hesir, bir el daşı deyirmanı, süd üçün taxta kasa, deri su qabı, bir küp, bir neçe kuze, iki gümüş qolbaq, bir mis qab.

Fatimenin övladları

Fatime ile elinin Hesen adlı oğulları dünyaya gelir. Bütün Medine şeheri Mehemmed Peyğemberin (s.e.s) sevincini bayram edirdi. Hezret heyatında ilk defe, son en ağır, meşeqqetli on altı ilden sonra şirin duyğular keçirirdi. Aile öz ilk övladını ağuşuna aldı. Bir ilden sonra Hüseyn dünyaya göz açır. Artıq Peyğemberin iki oğlan nevesi var. Onun öz iki oğlu - Qasim, Abdullah ve İbrahim uşaqken dünyasını deyişir ve nesli övladlarından yalnız Fatime xetti ile davam edir. Hesen (e) ve Hüseyn (e) Mehemmed Peyğemberin heyat sevincine çevrilir ve o, vaxtının böyük hissesini bu körpelere, onların sağlam terbiyesine serf edirdi. Evden çıxıb bir yere gederken bu iki körpeden birini daim özü ile aparmağa çalışırdı. Fatime Hesen, Hüseyn, Zeyneb, Gülsum kimi merd, saf ve edaletli övladlar terbiye eden anadır. Heqiqeten, onlardan her biri beşer tarixi üçün gözel nümunedir. Fatimenin övladları daim haqq müdafiesinde olublar

Fatimenin ibadeti

Fatime çox saf ve imanlı qadın olub. çox vaxt geceni sübhedek oyaq qalar, namaz qılardı. İmam Hesen (e) söyleyir ki, anamı sübhedek namaz halında gördüm. Başqaları üçün dua ederdi. Soruşdum ki, özün üçün niye dua etmirsen? Fatime dedi ki, evvel qonşulardır. O her zaman

birinci başqa insanlar üçün dua eder, yalnız axırda özünü yada salardı.

Fatimenin fedakarlığı

Bir gün Fatimenin oğulları - Hesen ve Hüseyn (e) xestelendiler. Hezret Peyğember (s.e.s) Fatimenin evinde idi. Sevimli Peyğemberimiz qızına övladlarının sağalması üçün nezir demesini tövsiye etdi. eli (e) ve Fatime nezir etdiler ki, övladları sağalanda üç gün oruc tutsunlar. Allah Hesen ile Hüseyne şefa verdi. eli, Fatime, Hesen, Hüseyn ve xidmetçi Fizze oruc tutdular. Birinci gün başa çatdı. İftar üçün Fatime beş çörek hazırladı. Ele oruclarını açmaq isteyirdiler, birden qapı göyüldü. Bir miskin onlardan kömek istedi. eli, Fatime, Hesen, Hüseyn ve Fizze öz çörek paylarını hemin miskine verdiler. Seheri gün yene oruc tutdular. Yene iftar vaxtı bir yetim qapını döydü ve yardım istedi. Onların her biri yene öz yemeklerini yetime verdiler ve su ile oruclarını açdılar. üçüncü günün orucunu tutdular! İftar vaxtı bir esir gelib kömek istedi. Oruc tutanlar yene de yemeklerini ehtiyaclıya verdiler. Belece, Peyğember ailesi öz orucunu acqarına başa vurdu!

Fatime - ictimai qadın

Fatime ictimai işlerde de feal qadın olub. O hetta atası ile birlikde müharibelerde de iştirak edib, yaralılara tibbi kömek gösterib. Peyğemberin (s.e.s) vefatından sonra, Fatime ictimai-siyasi sehnelerde iştirak edib. Lazım gelende haqq namine çalışır, insanları doğru yola çağırır, tesiredici çıxışlar ederdi. Fatime, hetta hücumlara, tehqirlerle de meruz qalıb. O her zaman edaletin keşikçisi olub. Fatime çox qısa bir ömür yaşadı. Lakin ölümünden sonra da bu güne kimi onun adı tarixde yaşayır ve yaşayacaqdı da. Fatime bütün dövrün qadınlarına öyretdi ki, qadın ictimai sahelerde de feal olmalıdır.

Fatime - nümunedir

Fatime İslamın nezerde tutduğu qadın nümunesi idi. Onun simasını Peyğember özü mübarize meydanlarından keçirerek yaratmışdı. Ataya nece qız olmalı? ere nece heyat yoldaşı olmalı? övladlara nece ana olmalı? Cemiyyetde nece qadın olmalı? Fatime bütün bu suallara gözel bir cavabdır. Dünya qadınları üçün misilsiz bir ideal! Onun merdliyi ve saflığı her bir qadının ''Nece olmalı?'' sualına cavab verir. Fatime böyük Xedicenin qızı, Fatime Mehemmedin(s.a.s) qızıdır, Fatime Peyğember ailesinin

etirli bağçasının solmayan, gözel bir gülüdür!

Fatimenin mezarı gizli qalıb

Qeyd olunduğu kimi, Fatime çox qısa ömür yaşayıb. Hezret eli onu itirende heyatının en ağır günlerini yaşadı. Fatimesiz heyat çox çetin idi. Fatime Haqq Dünyasına qovuşanda onun yanında eli var idi! eli qelbinin parasını özü torpağa tapşırdı ve heç kime heyat yoldaşını harada defn etdiyini söylemedi. Bu güne kimi Fatimenin defn edildiyi yer sirr olaraq qalır. Bu sirri yalnız Allah, Fatimenin ömür-gün yoldaşı İmam Eli ve övladları bilirdi.

 
 
Bölmə: İslami mövzular
Şərhlər: 1
Ctrl+Enter Mətndə qramatik səhv var? Onu siçan ilə seçin və "Ctrl+Enter" düyməsini sıxın (Savab qazanmağa çalışın)

| Şikayət et | | | |
Müəllif: Huseynci Medine | Status: İstifadəçi Offline | 10 Temmuz 2014 06:14 | Redaktor | Şərh yazdı
YAZAN ƏLLƏRİNİZ DƏRD GORMƏSİN.ALLAH RAZİ OLSUN.COX SAGOLUN.MƏHŞƏRDƏ XANİM ZƏHRA İLƏ MƏHŞUR OLASİZ AMİN İNSALLAH AMİN

--------------------
Не нравится 0 Bəyəndim
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.